Vi skriver løbende om emner, der optager os. Læs med nedenfor - måske finder du inspiration til dine egne projekter.
EU har trykket på pauseknappen for ESG-kravene til SMV’er. Men hvis nogen tror, det betyder et farvel til bæredygtigheds-rapportering, kan de godt tro om igen.
Markedet er stadig sultent efter ESG-data – og SMV’erne må levere, hvis de vil være med i værdikæderne. Det handler ikke længere om at gøre det, fordi man skal – men fordi det giver god mening for forretningen - og ikke kun for klimaet, miljøet, trivslen mv.
Læs de gode pointer og argumenter fra Christina Kjær, forskningschef i Erhvervslivets Tænketank, og Tobias Nag, manager i Center for Strategisk CSRD som jeg har talt med til april-klummen om bæredygtighed og ESG i Energy-Supply.
Det handler om at få business ud af data. Med ESG ser man sin virksomhed med andre briller, og det kan føre til initiativer, som skaber konkurrencefordele både økonomisk og på andre parametre. ESG kan åbne øjnene for nye forretningsmodeller og partnerskaber. For etablering af nye typer virksomheder, der lever af at reparere og genanvende materialer. For mindre afhængighed af adgang til nye råvarer.
Forbrugerombudsmanden har udgivet en ny, omfattende og god vejledning i, hvordan virksomheder undgår ulovlig miljømarkedsføring. Det ændrer dog ikke på udgangspunktet, når der skal kommunikeres om bæredygtighed og ESG: Vær forsigtig, korrekt og konkret (uden at glemme kreativiteten helt).
Mange forbinder nok kommunikation af ESG med rapporter, synlighed på sociale medier og en solid presseindsats. Men der er også al mulig grund til at give den en ekstra skalle for at få medarbejderne med ombord, når man skruer op for ESG-indsatsen. For arbejdet med ESG kommer tit med forandringer i kølvandet – og hvis de forandringer skal lykkes, kræver det en solid intern forankring.
Nogle virksomheder er tilbageholdende med at fortælle om deres tiltag inden for ESG og bæredygtighed. De frygter kritik og shitstorme på sociale medier, hvis ikke de kan præsentere et perfekt glansbillede. Men greenhushing er ingen af os tjent med.
”Du må ikke kalde din virksomhed bæredygtig, bare fordi du har skiftet alle pærer ud med LED-pærer”
Virksomheder i dag forventes at have fokus på bæredygtighed. Men det forventes også, at kommunikationen om bæredygtighed er dokumenterbar på et niveau, som sjældent er set før. Ellers går det hurtig galt.
I år træder nye skærpede krav til ESG-rapportering i kraft. Tallene kan bruges til at skabe gode historier om din virksomhed.
Dit projekt kan være nok så banebrydende. Men får du andre til at se lyset? Professionel dissemination kan forbedre din ansøgning og dit omdømme.
Laura Storm er efterspurgt taler på lederkonferencer. Læs interviewet med hende om behovet for, at ledere påtager sig at lede på en anden og mere regenerativ måde.