Opbyg din virksomheds ESG-fortælling

I april 2025 vedtog Europa-Parlamentet som forventet første del af Kommissionens Omnibus-forslag, der skal styrke konkurrenceevnen i Europa ved at reducere omfanget af den tvungne ESG-rapportering, som udrulles i disse år i forlængelse af EU’s CSRD-direktiv (Corporate Sustainability Reporting Directive). 

I første omgang er der tale om en såkaldt ‘Stop-the-clock’ beslutning, som betyder, at kravet om rapportering udskydes med to år, mens der arbejdes på at forenkle såvel standarder som rapporteringsformat.

Forventningen er, at antallet af målepunkter vil blive kraftigt reduceret, mens kravet om en årlig ESG-rapportering helt bortfalder for virksomheder med færre end 1000 ansatte.

ESG-indsatsen og ESG-rapporteringen kan stadig godt betale sig - også at kommunikere om

Men betyder det, at bæredygtighed nu er på vej til at blive en mindre vigtig faktor – selvfølgelig ikke for klimaet, miljøet, medarbejdertrivslen osv., men for virksomhedernes vilje til at indføre bæredygtige tiltag og evne til at drive og udvikle en konkurrencedygtig forretning? Og for relevansen af at kommunikere klart om det?

Det er der ikke meget, som tyder på. Heller ikke selv om de præsidentielle dekreter fra USA fylder rigeligt i overskrifterne her i foråret 2025

Når man kigger på de helt grundlæggende drivkræfter for at bevare fokus på bæredygtighed også ud fra rent forretningsmæssige hensyn – investorpleje, forbrugerefterspørgsel, risikostyring, procesoptimering, innovation osv. – så er der ikke umiddelbare tegn på, at de drivkræfter har aftaget i styrke.

Markedet er stadig sultent efter ESG-data – og alle virksomheder må levere, hvis de vil være med i værdikæderne. Det handler ikke længere om at gøre det, fordi man skal – men fordi det giver god mening, også for forretningen. Det kan du bl.a. læse mere om her.

Fortsæt med at kommunikere virksomhedens ESG-indsats

Og selvfølgelig give det også godt mening at fortsætte med at kommunikere virksomhedens bæredygtighedsindsat til kredsen af stakeholdere – til nuværende og kommende medarbejdere, til kunder og samarbejdspartnere og til offentligheden generelt.

Omnibus-forslaget opererer ikke med ændringer til markedsføringsreglerne, når det gælder bæredygtighed.  Men inden længe kommer EU-kommissionen med deres Green Claims-direktiv, som vil sætte nye standarder for, hvornår markedsføring og kommunikation om bæredygtighed er troværdig og okay - og hvornår der er tale om vildledende greenwashing. Læs også Forbrugerombudsmandens gode og omfattende vejledning: Virksomheders miljømarkedsføring: Forbrugerombudsmandens anbefalinger

Kom godt i gang - opbyg din virksomheds ESG-identitet og -fortælling

I Kontekst Kommunikation hjælper vi med at indkredse jeres virksomheds ESG-identitet og -fortælling – i samarbejde med nøglepersoner i virksomheden og eventuelt også med eksterne samarbejdspartnere som revisorer, tilknyttede klimakonsulent og andre.

I er altid velkommen til at kontakte os for en indledende dialog om mulighederne. I kan evt. også bruge nedenstående tjekliste til at få en mere præcis fornemmelse af, hvor afklarede og fokuserede jeres virksomhed er for øjeblikket, når det ESG-kommunikation.

Kontakt Marie-Louise, Nana eller Michael for mere information:

Marie-Louise Arnfast: tlf. 40 56 34 36‬, mla@kontekstkommunikation.dk

Nana Balle: tlf. ‭22 95 14 05‬, nab@kontekstkommunikation.dk

Michael Kirkeby: tlf. 26 72 20 24, mki@kontekstkommunikation.dk